Da Vinciplein 1 · 4462GX Goes · 0113-22 10 20 · info@zeelandhallen.nl

Group

Ik wil een evenement organiseren

Meer informatie
Group

Ik exposeer op deze locatie

Meer informatie
Group

Ik wil de plattegrond van de locatie bekijken

Meer informatie
Menu
3 januari 2017

Modelbouwshow fascineert al 25 jaar

Jan van ’t Veen wil nog een paar jaar door als organisator

De Modelbouwshow in de Zeelandhallen heeft Goes op de kaart gezet. Het evenement, dat dit jaar voor de 25ste keer plaatsvindt, trekt steevast duizenden bezoekers.

Het is de verdienste van één man, Jan van ’t Veen. Hij legt zijn ziel en zaligheid er in en dat betaalt zich uit. Honderden uren per jaar is Van ’t Veen zoet met de voorbereidingen en op 18 en 19 februari is het weer zover: dan staan de Zeelandhallen tot bijna de laatste centimeter vol met de mooiste model­treinen, -auto’s, -boten en -vliegtuigen, waar duizenden liefhebbers zich aan vergapen. Ze komen er van heinde en verre voor naar Goes en de Modelbouwshow is inmiddels dan ook een economische factor van betekenis geworden. Het levert de middenstand en horeca een miljoen euro op. Organisator Jan van ’t Veen is de bescheidenheid zelve, maar trots is de 64-jarige Goesenaar wel op wat ‘zijn’ beurs in 25 jaar tijd is geworden: de grootste modelbouwbeurs in de Benelux en nog maar de enige in Nederland. Het geheim van het succes is volgens Van ’t Veen dat de modelbouwshow geen statisch gebeuren is, maar een actief evenement.

“Je kunt met boten varen, met auto’s racen, dat spreekt aan.” – Jan van ’t Veen, organisator

Van ’t Veen organiseert het evenement sinds twaalf jaar helemaal zelfstandig, onder de vlag van Libéma, eigenaar van de hallen. Hij is er echter al vanaf het begin bij betrokken. Ik was toen verantwoordelijk voor het modelbouw spoorgedeelte van de show, maar toen Libéma de hallen overnam vroeg ze mij of ik de organisatie op me wilde nemen. Onder Van ’t Veens leiding groeide de modelbouwshow uit tot een strak geregisseerd en tot in de puntjes verzorgd evenement. Waar de plattegrond met plekken voor de deelnemers een kwart eeuw geleden nog met de hand werd ingetekend, zijn dat nu geavanceerde Excel sheets. “En een jaar of zeven terug kwam de politie langs om te kijken wat er aan de hand was. Er stond op zaterdagochtend een file Goes in, dat was nog nooit vertoond”, lacht Van ’t Veen.

Hoewel hij enorm veel tijd in de modelbouwshow steekt, vindt de Goesenaar het na al die jaren nog altijd leuk om te doen. De ‘cyclus’ begint al in april met het benaderen van deelnemers. Heel wat uren brengt hij door achter de computer, ook ’s avonds. “Tja het is mijn passie”, lacht hij. Dat weet ook zijn echtgenote. Alles moet om de organisatie van de show worden heen gepland en als zij Jan om een brood stuurt, kan hij rustig een paar uur wegblijven omdat hij door iedereen wordt aangesproken. “Dat vind ik ook het leuke eraan, met mensen bezig zijn. In goede en slechte tijden. Ik krijg trouw- en geboortekaarten, maar er zijn ook deelnemers die gaan scheiden. Dan moet ik opletten dat ik die niet allebei uitnodig.”

“Een paar deelnemers die al gestopt zijn maken voor deze keer nog een uitzondering” – Jan van ’t Veen

Voor de jubileumeditie wilde Van ’t Veen iets bijzonders doen en daarom heeft hij zoveel mogelijk deelnemers van het eerste uur benaderd of ze nog eens wilden komen. Hij kon daarvoor putten uit het enorme netwerk dat hij in de loop der jaren heeft opgebouwd. “Dat is goed gelukt, er zijn er een paar bij die al gestopt zijn maar die voor deze keer nog een uitzondering maken.” Waar het vorig jaar improviseren was met paviljoens op het parkeerterrein vanwege de opvang van vluchtelingen in de Zeelandhallen, heeft Van ’t Veen dit jaar weer alle ruimte. Ook voor de Lego van De Bouwsteen. Van ’t Veen wil na de jubileumeditie in elk geval nog een paar jaar door met de organisatie van Modelbouwshow, in elk geval tot zijn 66ste. “Daarna zie ik het wel. Maar ik heb wel gezegd: ik doe het niet vanachter een rollator.”

Kijk voor meer informatie op de website van de Modelbouwshow.

(Bron: BN de Stem ed. Zeeuws-Vlaanderen)

De mooiste tijd beleef je bij Zeelandhallen Goes, onderdeel van Libéma